Algemesí ho té tot

cultura, història, economia, oportunitats.

Algemesí ho té tot

Algemesí està situat a la comarca de la Ribera Alta (València), a uns 32 km al sud de la ciutat de València. Actualment, compta amb una població de 27.511 habitants (2018) i la totalitat del seu terme municipal ocupa 42 km2.

 La localitat celebra els dies 7 i 8 de setembre la coneguda Festa de la Mare de  Déu de la Salut, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat (UNESCO) en 2011, és una tradició que es porta transmetent de generació en generació durant més de 750 anys.

A més, la ciutat gaudeix d’un conjunt monumental i artístic que permet un recorregut per la vila del segle XVII i que conserva diverses construccions datades entre els segles XV i XX. Entre aquestes, destaca la Basílica de Sant Jaume Apòstol situada en la Plaça Major.

 

cultura

El punt idoni per a programar i iniciar una visita al municipi és el Museu Valencià de la Festa ( http://www.museuvalenciadelafesta.com/va), situat en l’antic convent de Sant Vicent. Entre les seues exposicions més destacades, està la dedicada a la història, la indumentària i la música de la Festa de la Mare de Déu de la Salut. El centre acull també el Museu de la Setmana Taurina, així com l’aula natural i sales i espais destinats a exposicions itinerants d’etnologia i art.

espais naturals

L’entorn natural, típicament valencià, permet al municipi disposar d’un paisatge privilegiat gràcies a l’arrelat cultiu de l’arròs i la taronja en la zona. Destaquen dos espais naturals: la llacuna del Samaruc, reserva integrada dins del Parc natural de l’Albufera que acull nombroses espècies tant arbòries, com a herbàcies i animals, entre les quals destaca el seu habitant més il·lustre que dona nom al paratge, el samaruc, un peix autòcton en perill d’extinció; i la Xopera, arbreda amb vegetació autòctona situada en la confluència dels rius Magre i Xúquer.

gastronomia

La cuina del cereal autòcton, l’arròs, de diversos tipus, secs, caldosos i al forn, destacant entre ells, l’arròs en crosta, conformen el pilar fonamental de la gastronomia local, on dolços típics com “les fogassetes”, “l’arnadí” de carabassa i “els pastissets” de moniato posen el punt llaminer.

industria

La seua privilegiada localització, juntament amb la plena integració en una xarxa d’infraestructures de comunicació viària que ofereix diverses possibilitats d’accés amb diferents mitjans de transport, fan d’Algemesí l’enclavament idoni per a residir i desenvolupar amb èxit qualsevol projecte empresarial.

Així, la localitat compta amb un important, i a la vegada heterogeni, teixit comercial i industrial que es distribueix al llarg del seu nucli urbà i de les seues àrees empresarials. Algemesí compta amb 1.469 empreses (2016) situades en el seu terme, la qual cosa representa un 11,43% de les empreses de la Ribera Alta (2016).

 

La major part d’aquestes empreses s’integra en dues associacions: ACSA (Agrupació de Comerç i Serveis d’Algemesí) i EMPAL (Agrupació Empresarial d’Algemesí).

Juntament amb l’Ajuntament d’Algemesí, aquestes dues entitats treballen de la mà per a promoure l’activitat econòmica i la dinamització comercial de la localitat buscant la progressiva millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans.